Daglicht in de winter - FAKRO

Daglicht in de winter, je hebt het echt nodig!

Je hebt de hele dag gewerkt en komt pas in het donker weer thuis, je hebt de hele dag geen daglicht gezien. Maar weet je dat ook in de winter daglicht erg belangrijk is voor je gezondheid? Lees meer over waarom het zo belangrijk voor je is en hoe je er toch voldoende mee in aanraking komt.

 

Waarom is daglicht in de winter zo belangrijk?

Zoals de meeste mensen al wel weten, is voldoende daglicht goed voor je gezondheid. Je lichaam maakt hierdoor namelijk vitamine D aan en het zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert.

Waarom heb je vitamine D nodig?
Vitamine D zorgt voor verschillende dingen, zo bevordert het de opname van calcium wat nodig is voor botopbouw en dus ontkalking en broosheid tegengaat. Simpel gezegd zorgt het dus voor de groei en behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast verlaagt het ook de kans op depressies, de ziekte van Alzheimer en ander vormen van dementie. Uit verschillende onderzoeken komt namelijk naar voren dat mensen met een tekort aan vitamine D, de kans op deze ziektes verhoogt.  

Welk effect heeft daglicht op je biologische klok?FAKRO 't mooiste licht fact - daglicht in de winter
Onze biologische klok wordt geregeld via lichtgevoelige cellen in het oog. In de ochtend zorgt het voor de productie van cortisol, een stofje dat uiteindelijk zorgt voor energie overdag. Een gebrek aan daglicht neemt dus met zich mee dat je overdag minder energie hebt. Naast weinig energie zorgt een gebrek aan daglicht ook nog eens voor overmatige productie van het slaaphormoon. De gevolgen hiervan uiten zich dan ook in: vermoeidheid, hongergevoel en een slecht humeur. Het is dus niet alleen goed voor jezelf, maar ook beter voor de mensen om je heen.

 

Hoe kom je voldoende in contact met daglicht?

Zoals hierboven al te lezen is, is daglicht noodzakelijk om gezond te leven. Toch lijkt het niet altijd mogelijk om voldoende in contact te komen met dit licht. Vooral omdat mensen vaak in het donker naar het werk toe gaan en ook pas in het donker thuis komen. Om toch met voldoende daglicht in contact te komen, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:
 

  • Zorg ervoor dat je iedere dag minimaal één uur buiten bent. Gebruik bijvoorbeeld je middagpauze hiervoor, één uur daglicht komt namelijk overeen met 2,5 uur kunstlicht.
  • Ga zo dicht mogelijk bij een (dak)raam zitten.
  • Profiteer in het weekend of tijdens de vakantie extra van de momenten dat de zon schijnt. Tijdens een skivakantie zorgt de weerkaatsing van de zon op de sneeuw bijvoorbeeld voor een grote hoeveelheid daglicht.
  • Een zonnebank is geen vervanger voor natuurlijk licht, hier komt namelijk alleen uv-straling vanaf.   
  • Laat de kou je niet tegen houden, kleed je warm aan en ga gewoon naar buiten.

FAKRO 't mooiste licht fact - daglicht in de winter

 

't Mooiste licht met dakramen van FAKRO

\'t Mooiste licht met dakramen van FAKROIn de winter toch genieten van ’t mooiste licht en tegelijkertijd de warmte binnenhouden en de kou buiten? Met de FAKRO thermo dakramen voor passiefhuis is dat mogelijk. Het tuimeldakraam voor passiefhuis zorgt ervoor dat de woning beter geïsoleerd is en het minimaliseert de kans op koudebruggen.  Daarnaast zorgt voldoende contact met daglicht, ’t mooiste licht, er ook nog eens voor dat je niet in een winterdip beland.

 

Heb jij nog andere goede tips? Deel het op onze facebookpagina.

Bronnen:

https://www.gezondheidsnet.nl/hersenen-en-geheugen/vitamine-d-tekort-verhoogt-risico-op-dementie
https://www.nesda.nl/nesda-resultaten/mensen-met-depressie-vaak-vitamine-d-tekort/
http://www.infotalia.com/nld/psyche/ik/vitaliteit/vitaliteit_detail.asp?id=1029
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/86931-daglicht-ook-in-de-winter.html
https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/daglicht-de-ideale-slaappil