Dakraam plaatsen - FAKRO dakramen

Dakraam plaatsen

Creëer een extra woonruimte op uw zolderverdieping. Laat (extra) daglicht binnen door het plaatsen van een dakraam of meerdere dakramen. Er komt nogal wat kijken bij het plaatsen van een dakraam. Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze ervaren monteurs. Gaat u liever zelf aan de slag? Dan helpen wij u alvast op weg met een basis stappenplan.
 

Stap 1: Bepaal plaats en hoogte van het dakraam

Advies dakraam plaatsen - hoogte bepalen FAKROBepaal eerst de hoogte en de geschikte plaats waar u het dakraam wilt en kan plaatsen, voordat u een dakraam aanschaft. In gebouwen die lager zijn dan 25 meter is het noodzakelijk dat de onderkant van het dakraam op minimaal 85 cm van de grond wordt ingebouwd. Bij gebouwen die hoger dan 25 meter zijn, is dit minimaal 110 cm. 

Meer lichtinval
Hoe hoger u een dakraam inbouwt, hoe méér lichtinval u creëert. U kunt nog steeds makkelijk het dakraam openen door de handgreep aan de onderzijde van het kozijn van het FAKRO dakraam. In de ideale situatie is de onderkant van het dakraam tussen de 110 cm en 140 cm vanaf de vloer ingebouwd. 

Aanbevolen inbouwhoogte
De aanbevolen inbouwhoogte is 120 cm* vanaf de grond tot onderkant dakraam. Hierdoor heeft u een optimale hoeveelheid lichtinval, gecombineerd met groot bedieningsgemak en een onbelemmerd uitzicht naar buiten toe.

Stap 1: Bepaal plaats en hoogte van het dakraamRadiator plaatsen
Installeert u het dakraam op 120 cm inbouwhoogte, dan kunt u gemakkelijk een radiator onder dat dakraam plaatsen. Er ontstaat zo namelijk een optimale luchtcirculatie en het voorkomt condensatie op het dakraam. Dat is wel zo prettig.

* Rekening houdend met een verdiepingshoogte van 250 cm.


 

Stap 2: Kies de gewenste hoeveelheid lichtinval

Advies dakraam plaatsen - FAKRONatuurlijk daglicht in een woonruimte is belangrijk. Hoeveel lichtinval er in deze ruimte binnenkomt hangt af van de grootte van het dakraam en het aantal dakramen.

Bij het bepalen waar en hoe het dakraam geplaatst wordt, houdt u rekening met de hoeveelheid lichtinval  die u in het huis wilt. Voor voldoende lichtinval plaatst u een dakraam aan één zijde van het dak. Voor meer lichtinval plaatst u meerdere dakramen aan beide zijden in het hellend dak. In de afbeelding ziet u het verschil. Kies de optie die het beste past bij de woonwensen.
 

Stap 3: Kies het gewenste dakraam

Advies dakraam plaatsen - tuimeldakraam FAKROU kiest nu, na het doorlopen van stap 1 en 2, het gewenste type dakraam. Let bij het kiezen van het juiste type op de volgende punten:

 • Het type (woon)ruimte waar het dakraam geplaatst wordt (stap 1).
 • De hoeveelheid lichtinval die u wenst (stap 2).
 • De juiste hoeveelheid lichtinval aan de hand van de hoeveelheid effectief glasoppervlak van het gewenste dakraam. Dit aantal dient ongeveer 10% van de vloeroppervlakte te zijn.
 • De dakhelling (bijvoorbeeld 35º).

Heeft u alle gegevens verzameld, maar weet u niet precies welke typen dakramen er allemaal zijn? Wij helpen u graag verder met een overzicht.


 

Stap 4: Dakraam plaatsen

Na het bepalen van de hoogte en de hoeveelheid lichtinval die u wenst, heeft u een passend dakraam gekozen. Dit dakraam wordt geïnstalleerd in het dak. Dit kan op twee manieren, namelijk op dakspanten en op panlatten.
 

Montage op dakspanten

Montage op dakspanten - FAKRO

Montage op panlatten

Montage op panlatten - FAKRO

 

 • Montagehoeken: FAKRO dakramen zijn fabrieksmatig voorzien van montagehoeken voor montage op een panlat of dakspant. 
 • Inbouwdiepten: De dakramen kunnen op 3 inbouwdiepten ingebouwd worden. Deze diepten zijn op de dakramen terug te vinden met de letters N, V en J:
  • Verhoogd = groeve N
  • Normaal = groeve V
  • Verdiept = groeve J
 • Dakramen worden op dakspanten geplaatst, als de dakraambreedte overeenkomt met de ruimte tussen de spanten. Dit zorgt voor een stabiele draagconstructie en een duurzame connectie. Dit wordt voornamelijk bij het vervangen van oude dakramen aanbevolen (in reeds bestaande daken) of bij plaatsing van grote dakramen. 
 • Dakramen worden op panlatten geplaatst als de dakraambreedte te smal is voor de ruimte tussen de spanten. Bij plaatsing op panlatten kan het dakraam gemakkelijk over de breedte verschoven worden, om zo de ideale situatie te creëren met de dakbedekking (uitsnijden van dakpannen bijv.).
   

Montage op panlatten

Montage op panlatten - FAKRO

Montage op dakspanten

Montage op dakspanten - FAKRO

Montage op raveling

Montage op raveling - FAKRO

 

Hulp bij montage nodig?

 

Montage specialist FAKRO


Tip: Toch liever hulp bij de montage? Neem contact op met een van onze gecertificeerde FAKRO Specialisten voor de installatie van uw dakraam.