Innovatieve dakramen realiseren gezonde, comfortabele woon- en werkruimtes

Innovatieve dakramen realiseren gezonde, comfortabele woon- en werkruimtes

Prefab Inbouw Optimalisatie is de jongste innovatie die FAKRO toepast voor zijn dakramen. “Onze producten sluiten nauw aan op de huidige eisen op het gebied van een comfortabel binnenklimaat door meer licht, lucht en ruimte te creëren”, zegt Bart Peters, commercieel directeur van FAKRO Nederland. “Daarnaast zorgt de Prefab Inbouw Optimalisatie voor een snelle, duurzame en circulaire oplossing tijdens het bouwproces.”

FAKRO Nederland is de exclusieve importeur van FAKRO-daglichtoplossingen voor elk type dak. Bart Peters geeft aan dat sinds de corona-uitbraak bij de particuliere markt een sterke trend is ingezet in het verbouwen van eigen woningen. “Door de pandemie zijn mensen genoodzaakt meer vanuit huis te werken en dat heeft tot gevolg dat men ruimtes gaat upgraden tot comfortabele werkplekken waar men ongestoord aan de slag kan. Meer ruimte en licht zijn dan essentiële aspecten voor het creëren van een prettige, gezonde en comfortabele leefruimte.”, zegt Peters.

 

“Voor een ruimte thuis, waarin de hele dag wordt gewerkt, is daglicht natuurlijk een belangrijke factor. Als je in een donkere zolderruimte een of meerdere dakramen maakt, krijg je daglicht binnen en kun je zorgen voor frisse lucht. Pas je de dakkapeloplossing toe, dan creëer je zelfs extra ruimte”

 

Duurzame en efficiënte oplossingen

Vanuit de professionele markt merkt Peters een groeiende vraag naar duurzame en circulaire toepassingen. “Vanuit de opdrachtgeverskant wordt deze vraag steeds sterker, bijvoorbeeld bij woningcorporaties. Je merkt dat woningcorporaties vaker het thema duurzaamheid en circulariteit meenemen in hun aanvraag.”

Een andere trend op de professionele markt die steeds sterker wordt, is de industrialisatie van woningbouw. Volgens Peters zijn deze ontwikkelingen op het gebied van prefab bouwen deels noodgedwongen. “Voor een groot deel ligt dat aan het groeiende personeelstekort op de bouwplaats dat haaks staat op de enorme nieuwbouw- en verduurzamingsopgave die er ligt. Door industrialisatie zijn bouwprocessen efficiënter in te richten, met minder ‘handjes’.”

Verpakkingsloos

Door slim mee te denken met de prefab industrie en duurzame oplossingen centraal te stellen, speelt FAKRO in op deze trends met de FAKRO Prefab Inbouw Optimalisatie. Peters geeft aan dat FAKRO in deze oplossing haar producten verpakkingsloos aanlevert, waardoor een onnodige afvalstroom wordt voorkomen. “Minder ingepakte producten zorgt voor een tijdsbesparing, omdat ze niet uit het verpakkingsmateriaal gehaald hoeven te worden. Onze producten rollen zonder verpakking uit de fabriek en komen ook zo op een pallet bij de klant aan.”

Peters legt uit dat al dat verpakkingsmateriaal totaal onnodig is. “De dakelementen worden in Polen op een pallet gezet, vervolgens in een vrachtwagen gezet en naar de klant gereden. Deze pallets bevinden zich altijd in perfect geconditioneerde omstandigheden en worden niet ergens op een locatie buitengezet.” Het logistieke proces is volledig geprepareerd en afgestemd op de planning van onze klant. De producten worden just-in-time bij de klant aangeleverd zodra ze nodig zijn. Dit kan in een fabriek zijn, maar ook op de bouwplaats.”

Innovatieve dakramen realiseren gezonde, comfortabele woon- en werkruimtes

Innovatieve montage

Daarnaast is de FAKRO Prefab Inbouw Optimalisatie zo ontwikkeld dat de montage in het productieproces minimale tijd en inspanning vergt. “De bevestigingsmiddelen van het dakraam zijn al voorgemonteerd. In de productielijn kunnen de dakramen, die vlak op een pallet liggen, op een eenvoudige manier door één persoon met een glaszuiger van de pallet worden gehaald. De dakramen worden vervolgens op de sparing van het element geplaatst, vastgeschroefd en verder afgewerkt.”

Peters licht toe dat hiermee efficiënt gewerkt kan worden. “Deze oplossing past perfect in het gestandaardiseerde productieproces van dakenproducenten. In feite worden alle toepassingen van de variabelen in het proces van montage van het dakraam al voorgemonteerd. Deze hoeven dus niet meer ter plekke te worden gemonteerd. Fouten in het montageproces worden hiermee tot een minimum gebracht. Op het gebied van kwaliteitsborging maakt deze prefabricage van onze producten enorm veel uit”, zegt Peters. “Faalkosten worden hiermee gereduceerd en dankzij deze oplossing kan op een kwalitatief hoog niveau een woning worden opgeleverd, wat een belangrijke factor is binnen de wet Kwaliteitsborging die in januari 2022 in werking treedt.”

 

Je merkt dat woningcorporaties vaker het thema duurzaamheid en circulariteit meenemen in hun aanvraag

 

BENG-eisen

Om de dakramen te laten voldoen aan de BENG-eisen, is de isolatiewaarde van het glas een belangrijk aandachtspunt, evenals de aansluiting van het dakraam op het dak. “Deze aspecten zijn in de FAKRO-producten opgenomen. Steeds vaker wordt bijvoorbeeld tripleglas toegepast.” In het kader van de TOjuli, de nieuwste BENG-eis, waarbij oververhitting van gebouwen in de zomer moet worden voorkomen, wordt gekeken naar de juiste zonwering voor de dakramen, bijvoorbeeld door toepassing van screens of zonwerende beglazing. “Dit soort maatregelingen zijn op zichzelf standaardoplossingen die prima passen in het prefab productieproces, zonder het onnodig ingewikkeld te maken”, zegt Peters.

Circulariteit

Het hout dat in de dakramen wordt toegepast, is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen, uit het directe achterland van de fabrieken. De kunststof varianten bestaan grotendeels uit gerecycled kunststof. “Omdat we steeds vaker onze producten zonder verpakkingsmateriaal aanleveren, voorkomen we natuurlijk sowieso al onnodige verspilling van kostbare grondstoffen.”

 

Innovatieve dakramen realiseren gezonde, comfortabele woon- en werkruimtesPeters merkt op dat opdrachtgevers van renovatieprojecten vaker aangeven dat ze willen weten wat er met de oude dakramen gebeurt. “Bij de levering van nieuwe dakramen, kunnen we de oude exemplaren mee terugnemen. We werken samen met een recyclingbedrijf dat aan ons rapporteert welke grondstoffen, zoals hout, aluminium en oude loodslabben van de gootstukken, uit de afgedankte dakramen zijn gehaald.” Peters legt uit dat deze grondstoffen uiteindelijk weer kunnen worden gebruikt in andere toepassingen.

 

 

 

 

Ga samen met FAKRO de uitdaging aan

We zijn op zoek naar woningcorporaties die geloven in de maatschappelijke kracht en de financiële waarde van innovatief
denken en duurzaam bouwen. Met hen gaan we graag een partnership aan en gaan we samen stap voor stap op weg naar duurzame en efficiente oplossingen. Durft u de uitdaging aan? Neem contact met ons op. 

Neem contact op

FAKRO Life Cycle Service | Duurzame & projectmatige dakraamrenovatieBart Peters
bart@fakronederland.nl
024 3978095