Intelligent dakraam voor frisse scholen

8-3-2016

In ongeveer 80% van de Nederlandse klaslokalen (primair en voortgezet onderwijs) is het binnenklimaat niet bevorderlijk voor de leerprestaties. Daarom hebben FAKRO, Domotica Guru en BeNext samen een innovatieve oplossing bedacht om het binnenklimaat in o.a. scholen te verbeteren. Een intelligent dakraam dat natuurlijke ventilatie inzet om een teveel aan CO² af te voeren en passieve (nacht)koeling gebruikt om de temperatuur op peil te houden. 

 

Simpele totaaloplossing

Binnen de installatiebranche werd een initiatief opgestart om een integrale oplossing te bedenken voor het vraagstuk ‘binnenklimaat in scholen’. Frisse scholen zijn namelijk belangrijk voor leer- en werkprestaties en de gezondheid van kinderen en leraren. Dat vinden deze drie innovatieve bedrijven ook. Arno Rootsaert (Domotica Guru), samen met Edwin van Kessel (BeNext), gaf daarom invulling aan dit vraagstuk met misschien wel de simpelste totaaloplossing: een geïntegreerd, draadloos systeem met internet gateway om een intelligent dakraam aan te sturen. Een intelligent dakraam is een elektrisch dakraam van FAKRO dat communiceert met een draadloos systeem op basis van Z-Wave of Bluetooth. 

 

Hoe werkt het?

Verbeteren luchtkwaliteit middels daglichtoplossing     Voordelen slimme daglichtoplossing

Rootsaert legt uit hoe het systeem werkt: “Alles is draadloos, er is dus geen hak- en breekwerk nodig. Op locatie monteren we een gateway die verbonden is met alle apparatuur, schakelaars en sensoren in dat gebouw. Dit noemen ze ‘internet of things’, ofwel alledaagse voorwerpen die verbonden zijn met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen met elkaar via bijvoorbeeld Z-Wave of Bluetooth. Informatie over CO², temperatuur, weersomstandigheden en inbraakveiligheid wordt realtime vastgelegd en via de gateway gedeeld met ons platform in de cloud. De data wordt hier opgeslagen en geanalyseerd om vervolgens het dakraam volautomatisch te besturen. Zo is er bijvoorbeeld altijd voldoende zuurstof in een klaslokaal. ”

 

Ontwikkelen voor de toekomst

FAKRO denkt na over verdere invullingen en bredere toepassingen voor het intelligente dakraam. Denk aan zonwering, verduistering of geluid. Niet alleen voor toepassing in schoolgebouwen, maar ook in woningen en ander vastgoed waar een optimaal binnenklimaat gevraagd wordt. Business development manager van FAKRO Nederland Maciej Cichocki: “Het is een snel toe te passen oplossing, zonder overlast voor de school, de bewoners en andere gebruikers. Het is daarnaast eenvoudig aan te passen aan een situatie. De luchtstroom is zo te sturen dat het altijd prettig aanvoelt voor personen in die ruimte. De nieuwe motoren in het dakraam geven de gebruiker de mogelijkheid om de snelheid aan te passen, zodat zij altijd een aangenaam geluidsniveau ervaren wanneer het dakraam open en dicht gaat.  Deze totaaloplossing houdt rekening met persoonlijke voorkeuren doordat de software en mechaniek op maat zijn gemaakt. Bovendien is het zelflerend en gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening, iPad of smartphone.”

 

Ervaar het zelf

In de visie van Domotica Guru, BeNext en FAKRO is het binnenklimaat vraagstuk voor scholen, woningen en andere gebouwen eenvoudig op te lossen met deze totaaloplossing. Nieuwsgierig? Ervaar het zelf tijdens Building Holland. Breng een bezoek aan de FAKRO stand 10.067 in hal 10. 

 

New Article