FAKRO service voor dakramen, zonwering en meer

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat u zorgeloos van uw FAKRO dakraam geniet, is regelmatig onderhoud aanbevolen. Hieronder vindt u enkele onderhoudstips. 

 


Het schoonmaken van uw FAKRO dakraam

De volgende typen dakramen zijn voorzien van een schoonmaakstand:

 • Tuimeldakramen typen FTP, FTU, PTP (vergrendelt bij 180°)
 • Uitzet-tuimeldakramen typen FPP, PPP (vergrendelt bij 180°)
 • Dakramen met verhoogde tuimelas (vergrendelt bij 160°)

Om het raam in de schoonmaakstand te zetten, kantelt u het raam tot de aangegeven hellingshoek. Met een pin aan de binnenzijde vergrendelt u de vleugel. U kunt nu de buitenzijde reinigen. Let op dat u geen bijtende reiningingsmiddelen gebruikt, zeker in het geval van PVC dakramen kan dit blijvende schade opleveren. 

 

 

 

 


Onderhouden van de laklaag van uw houten dakraamHet is aanbevolen om de laklaag van uw houten dakraam, afhankelijk van de mate van het gebruik, eens in de 2 tot 5 jaar bij te werken. FAKRO heeft onderhoudspakketten ontwikkeld voor onderhoud en/of reparatie van houten dakramen om uw dakraam mooi te houden en goed te laten werken. De onderhoudspakketten zijn gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat de gebruiker eenvoudig het dakraam kan onderhouden. Voor grenen houten dakramen gebruikt u onderhoudskit XMP, voor witte houten dakramen onderhoudskit XMU. 

Op de volgende manier kunt u het onderhoud uitvoeren: 

 • Neem het kozijn af met schoon water of water met een mild wasmiddel om stof te verwijderen. Gebruik geen middelen die ammoniak bevatten. 
 • Schuur eventuele beschadigingen op het hout vlak, gebruik hiervoor het bijgeleverde schuurpapier of de schuurspons en maak het oppervlak opnieuw stofvrij. 
 • Breng 2 lagen van de bijgeleverde lak aan op het hout. Let hierbij op dat u niet over de sluiting en scharnierpunten schildert. 

Aandachtspunten:

 • Het is aan te raden geen plakband en dergelijke op het hout te plaatsen. Tape dient na installatie op zorgvuldige wijze direct verwijderd te worden.
 • Let bij (nieuw)bouwprojecten erop dat de ruimte waar het dakraam geplaatst is voldoende wordt geventileerd zodat overmatig vocht geen kans krijgt. Een té hoge mate van vocht kan leiden tot een verslechterde werking van de schanieren en kan het hout en de laklaag beïnvloeden. 
Onderhoudskit voor grenen dakramen Onderhoudspakket XMP - voor grenen

Onderhoudskit voor witte dakramen

Onderhoudspakket XMU - voor wit


Als het vochtgehalte in uw woning op peil is, ontstaat er geen condensvorming op de ruit van uw FAKRO dakraam. Het dakraam is namelijk uitgerust met een geïntegreerd ventilatierooster en het raam kan op een kier worden gezet. Daarmee bent u verzekerd van afdoende luchtverversing. Heeft u toch last van condensvorming? Dan wijst dit erop dat het vochtgehalte in uw woning te hoog is. Het is in dat geval noodzakelijk om de luchtcirculatie te verbeteren.

 

Condensatie voorkomen

Hoe verbeter ik de luchtcirculatie?

 • Installeer direct onder het dakraam een radiator 
 • Breng onder het dakraam een verticale interieuraftimmering aan
 • Breng boven het dakraam een horizontale interieuraftimmering aan
 • Laat een kier vrij tussen het dakraam en de vensterbank
 • Let er op dat de luchttoevoerroosters openstaan
 • Plaats ventilatieroosters bij de luchtkokers in de badkamer en de keuken
 • Installeer op zolder een afzuigmechanisme in de ventilatieroosters
 • Ventileer een nieuwbouwwoning veelvuldig i.v.m. het aanwezige water in muren, behang, pleister- en schilderwerk

​Heeft uw FAKRO dakraam door de condensvorming schade opgelopen? Gelukkig is dan alleen de laklaag beschadigd, want het dakraam is door vacuüm impregnatie beschermd tegen de vorming van zwammen en schimmels. Hoe lost u het op? Verwijder met schuurpapier de coating op de beschadigde plekken en lak het opnieuw met acryllak op waterbasis.

 


Scharnieren smeren

Het is aanbevolen om de scharnieren van uw dakraam een keer per jaar opnieuw te smeren. Hiervoor kunt u gebruik maken van de smeerolie geleverd in de FAKRO onderhoudspakketten. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bladeren, ijs, sneeuw en ander vuil verwijderen langs het dakraam

Bladeren en ander vuil rondom het dakraam dient u minimaal een keer per jaar te verwijderen. Op deze manier zorgt u ervoor dat het water probleemloos afgevoerd wordt. 

Daarnaast is het ook aanbevolen om sneeuw en ijs meteen te verwijderen om een correct afvoer van het smeltende water te verzekeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Koken, de afwas doen, douchen, planten water geven, ademen etc, al deze activiteiten dragen bij aan de waterdamp in een ruimte. Het is belangrijk dat deze lucht afgevoerd wordt en dat de ruimte voorzien wordt van frisse buitenlucht. Hier zijn verschillende afzuig/ventilatiesystemen voor. Ook FAKRO dakramen dragen hieraan bij. Ze zijn (nagenoeg allemaal) voorzien van een geïntegreerd ventilatierooster met een hoge capaciteit en kunnen middels de onderhandgreep in kierstand gezet worden of u opent het raam simpelweg om nieuwe lucht toe te voeren. 

Vooral in nieuwbouw is ventilatie erg belangrijk. Het bouwproces (verf, muren, behang) brengt veel vocht met zich mee, dit dient afgevoerd te worden. 

Het belang van ventileren

 

 

Gebruik

Ieder FAKRO product is voorzien van een gebruikshandleiding. Middels de onderstaande lijst kunt u per type de verschillende handleidingen downloaden. 
 


Tuimeldakramen   Uitzet-tuimeldakramen  
tuimeldakraam uitzet-tuimeldakraam
Dakramen met verhoogde tuimelas   Balkondakraam  
dakraam met verhoogde tuimelas Balkondakraam
Ramen voor combinaties   Uitstapdakraam  
Elleboograam uitstapdakraam

Lichtkoepels                                                                      Platdakramen  
Lichtkoepel type C Platdakraam type F

Buitenzonweringen                                        Binnenzonweringen  
Buitenzonwering Binnenzonwering

Houten zoldertrappen                             Metalen zoldertrappen  
Zoldertrappen metalen zoldertrap

Elektrische bedieningssystemen                                                                                                                
Afstandsbediening

Zonnecollector                                                                                 
Zonnecollector