Groevenbeek Noord presentatie slimme woning

   

Groevenbeek Noord woningen steeds slimmer

Op vrijdag 9 september is in Groevenbeek Noord in Ermelo de eerste ‘Smartverter PowerHub’ accu in Nederland gepresenteerd. De 39 nul-op-de-meter nieuwbouwwoningen zijn eind vorig jaar opgeleverd. Binnen no-time waren de woningen verkocht. Omdat de ontwikkelaar, Van Wijnen Midden B.V., het belangrijk vond om het concept door te blijven ontwikkelen, is één woning vrijgehouden als demohuis. Een jaar lang hebben de betrokken partijen in het huis het nul-op-de-meter concept verder uitgewerkt. Afgelopen vrijdag zijn de uitkomsten hiervan gepresenteerd tijdens een feestelijke opening. De verschillende oplossingen tonen aan dat de woning nóg slimmer kan.


Zo presenteerde Libra Energy/Greenteq samen met Van Wijnen Midden B.V. vrijdag de ‘Smartverter Powerhub’. Slechts 25% van opgewekte energie uit het zonne-energiesysteem wordt door de bewoners zelf geconsumeerd, daarom is het belangrijk om het overschot niet verloren te laten gaan. De Smartverter Powerhub slaat deze ongebruikte opgewekte energie op. En dat is niet de enige innovatie en toevoeging aan de modelwoning.

 

FAKRO energiezuinige zonwering

FAKRO dakraam met Solar zonwering in PV dakOok FAKRO heeft niet stil gezeten. Naast de toepassing van dakramen voor passiefbouw, dakramen met een zeer goede isolatie en ideaal voor ‘nul-op-de-meter’ woningen, zijn er in de demonstratiewoning ook FAKRO PV-aansluitingen en FAKRO Solar buitenzonweringen gemonteerd. Deze zonwering  van FAKRO houdt warmte efficiënt buiten en beschermt ruimtes tegen oververhitting. Vooral in de zomer is dit erg handig, omdat dit betekent dat er minder koeling nodig is en dus minder energieverbruik. De zonwering zelf functioneert op basis van zonne-energie. Een geïntegreerde chip communiceert met andere apparaten in het huis. Daarom past het perfect binnen het slimme nul-op-de-meter concept. 

 

Aansluiting PV-dak

Om een complete daglichtoplossing te creëren, was het belangrijk om het prefab dak van Topvorm, de PV-panelen van Libra Energy en de FAKRO dakramen voor passiefbouw perfect met elkaar te combineren. De Research & Development afdeling van FAKRO heeft, op verzoek van Van Wijnen, een PV-aansluiting ontwikkeld die een naadloze aansluiting garandeert. Deze oplossing is wind- en waterdicht, presteert uitstekend en sluit ook esthetisch perfect aan op de PV-panelen. Het bleek dé oplossing voor het vraagstuk in Ermelo.

 

Complete daglichtoplossing

Door al deze technologieën en systemen is er een complete daglichtoplossing in het dak ontstaan. BeNext Smart Home maakt deze woning tot een ‘slimme woning’ door alle relevante systemen met elkaar te verbinden en slim te regelen. Zo zit er een open/dicht sensor op het dakraam, die ervoor zorgt dat de bewoners en aannemers inzicht krijgen hoe vaak en wanneer (winter) het dakraam open staat. Hiermee krijgt de bewoner meer controle over het binnenklimaat en zorgen voor een comfortabel en behaaglijk gevoel. En met deze informatie kan de aannemer inschatten of de openstaande dakramen niet de reden zijn voor een hoge energierekening in de winter. Zo biedt het bedrijf uitgebreide mogelijkheden voor energie-monitoring en service op afstand en geniet de bewoner van de extra voordelen op het gebied van comfort, veiligheid en gemak.