FAKRO levert daglicht voor de Drijfveer

07-12-2015

Afgelopen donderdag leverde FAKRO verschillende daglichtproducten bij de Drijfveer. Deze bijzondere ark is onderdeel van de Floriade 2022 en het gedachtegoed van Koen Kaljee. Samen met Noëlle Dorenbos realiseert hij in een jachthaven in Almere een zelfvoorzienende drijvende ontmoetingsplek. Het jonge en enthousiaste team werkt hard aan de bouw. Als FAKRO besloten we het initiatief te steunen en stelden we een daktoetredingsraam en 2 lichttunnels ter beschikking. 

 

Floriade 2022

Locatie van de Drijfveer

In 2022 biedt Almere huis aan de Floriade. De komende 7 jaar wordt gewerkt aan de wereldtuinbouwtentoonstelling. De Drijfveer is onderdeel van de tentoonstelling en vormt samen met andere Urban Greener projecten de jonge verhoede. Onder het thema Growing Green Cities wordt een zelfvoorzienende stadswijk gerealiseerd; kennis, producten en technologieën uit de tuinbouw worden ingezet om oplossingen te vinden op wereldwijde vraagstukken. 

 

Een zelfvoorzienende ontmoetingsplaats

De Drijfveer is zelfvoorzienend. Dit betekent dat het gebouw zijn eigen energie opwekt, eigen water zuivert en eigen afval verwerkt. Dit vertaald zich bijvoorbeeld naar een kasraam om zelf voedsel te verbouwen of de toepassing van zonnecollectoren op het groene dak. Plantaardige en vooral ook lokale materialen vormen de basis van de drijvende ontmoetingsplaats. Het golvende dak verraad de toepassing van de kromme acacia uit de omgeving als dakspanten en het isolatiemateriaal is gewonnen uit lokale hennep. 

 

De Drijfveer - doorsnede    De drijfveer - een zelfvoorzienende ontmoetingsplaats

 

Daglicht onder het groene dak

DaktoegangsraamHet golvende dak wordt voorzien van vegetatie en een zonnecollector installatie. Een flexibele daglichtoplossing was nodig en FAKRO besloot te helpen in het vraagstuk. Er werden een daktoegangsraam en 2 lichttunnels geleverd. De hoge isolatiewaarde van de producten, flexibele toepassing en duurzaamheid maakte het een perfecte match. Daarnaast maakt het daktoetredingsraam onderhoud aan de zonnecollectoren gemakkelijk.
 

De planning is dat de Drijfveer in januari officieel opent. De locatie kan gehuurd worden voor bijeenkomsten of vergaderingen. Houdt het project nu alvast in de gaten via de website van de Urban Greeners.