Opening ‘Drijfveer’ Almere – Floriade 2022

22-12-2016

Maandenlang werd er hard aan gewerkt en op vrijdag 12 februari 2016 was het dan zover, de Drijfveer werd geopend. Deze bijzondere ark is onderdeel van de Floriade 2022 en het gedachtegoed van Koen Kaljee. Samen met Noëlle Dorenbos realiseerde hij in een jachthaven in Almere een zelfvoorzienende drijvende ontmoetingsplek. FAKRO leverde voor dit duurzame project een daktoetredingsraam en twee lichttunnels.

 

De opening

Opening Drijfveer Almere

In een mooie natuurlijke omgeving op een koude vrijdagmiddag vond de opening van de Drijfveer plaats. Bij aankomst ontvingen alle sponsoren een houten bordje met eigen logo erop, speciaal gemaakt voor deze opening. Na een welkomstwoord van Urban Greeners
en Koen Kaljee, werd met alle aanwezigen de Drijfveer geopend. In groepen gaf Koen
een rondleiding waarbij hij het verhaal van de bouw vertelde. Het houten bordje dat o.a. FAKRO had ontvangen, werd op een ludieke manier verwerkt in het geheel. In een
speciaal ontwikkelde border kwamen alle bordjes samen. 

 

Inspirerend en zelfvoorzienend

De Drijfveer heeft een zeer inspirerende binnenruimte, al is het maar omdat er nauwelijks het gevoel is dat men binnen zit. Door de grote glaspartij kijkt men uit over het water, kan er een blad geplukt worden voor in de thee en herinnert een zonnestraal de bezoeker aan de zonnepanelen op het dak. De stad van de toekomst komt steeds dichterbij. De Drijfveer is zelfvoorzienend. Het gebouw wekt zijn eigen energie op, zuivert het eigen water en verwerkt het eigen afval. Plantaardige en vooral ook lokale materialen vormen de basis van de drijvende ontmoetingsplaats. 
 

   Opening Drijfveer   Drijfveer met platdakraam   Toilet Drijfveer met FAKRO lichttunnel
 

Daglicht onder het groene dak

DaktoegangsraamHet golvende dak wordt voorzien van vegetatie en een zonnecollectorinstallatie. Het enige wat nog ontbrak was een flexibele daglichtoplossing. FAKRO loste dit vraagstuk op door een daktoegangsraam en twee lichttunnels te leveren. De hoge isolatiewaarde van deze producten, de flexibele toepassing en duurzaamheid maakte het een perfecte match. Daarnaast maakt het daktoetredingsraam het onderhoud aan de zonnecollectoren gemakkelijk.
 

De locatie kan gehuurd worden voor bijeenkomsten of vergaderingen. Bekijk alle achtergrondinformatie over het project op de website van de Urban Greeners.