Referentieproject FAKRO - Kersenboomgaard

30 atelierwoningen in Het Groene Hart

In een oude kersenboomgaard te Leidsche Rijn zijn 30 atelierwoningen geopend, verdeeld over 3 speciaal ontworpen ‘schuren’. De woningen dienen als woon-, werk- én expositieruimte voor verschillende kunstenaars.
 

Het project

Project “Kersenboomgaard” is een initiatief van SWK Kunsthuisvesting en de gemeente Utrecht, waarna woningcorporatie Portaal de bouw voor haar rekening heeft genomen in samenwerking met aannemer Lithos bouw & ontwikkeling. De gebouwen zijn ontworpen door Lars Zwart, architect bij op ten noort blijdenstein. Refererend aan het rurale verleden werden drie donkere schuren ontworpen, waarbij de binnenzijde juist ruim en licht is vormgeven. Grote schuurdeuren geven een uitnodigende blik:  "Welkom! Hier wordt kunst geoogst!”
 

Daglicht

aansluiting van de dakramenEen groot deel van het daglicht wordt binnengelaten door de 282 FAKRO dakramen. Aan de binnenzijde van de ateliers is de hoeveelheid daglicht essentieel. Zowel voor de kunstenaars tijdens de creatie, als voor de bezoekers die de kunst komen bewonderen. FAKRO dakramen kenmerken zich door het ventilatiesysteem dat volledig in de bovendorpel is geïntegreerd. Dit zorgt voor een groter glasoppervlak en maximale inval van daglicht. Exact wat voor dit project nodig was.

Een speciale verbinding

Om het project te realiseren was een speciale verbinding nodig. De 12 FAKRO dakramen per module werden verbonden door 6 op maat gemaakte panelen. Ook voor de koppeling met de verticale kozijnen en de schuifdeuren werd een FAKRO gootstuk toegepast. Dit alles afgewerkt in RAL kleur. Er ontstond op deze manier één grote module daglicht, compleet op elkaar afgestemd.
 

Kijk voor meer nieuws en foto’s over dit project op www.kersenboomgaard.com
Voor meer informatie over op ten noort blijdenstein: www.onb.nl
Voor meer informatie over Lithos bouw & ontwikkeling: www.lithos.nl