Referentie FAKRO - Groevenbeek Noord

Nul-op-de-meter woonwijk Groevenbeek Noord

Geen energierekening aan het einde van het jaar? In Groevenbeek Noord is het mogelijk! Deze unieke energieneutrale woonwijk in Ermelo is gerealiseerd door Van Wijnen Midden B.V. Een sterk isolerende gebouwschil, lage energie-apparaten en een dak bestaande uit zonnepanelen maken deze Nul-Op-de-Meter woonwijk mogelijk.

Nu, een aantal jaar later, gaat Van Wijnen in gesprek met een van de bewoners. Dick van Ginkel (Innovatie manager Van Wijnen) ging op bezoek bij bewoner Johan om te praten over zijn ervaringen. Benieuwd naar deze ervaringen? Bekijk het in de video!

 

 

Bron: https://www.lente-akkoord.nl/bewonerservaringen-in-groevenbeek/

Nul-op-de-meter woonwijk

Het idee achter de wijk is dat de huizen meer energie opwekken dan dat de bewoners gebruiken. Elke woning kent een hoge isolatie, van wanden tot kwalitatieve dakproducten. Het kost weinig energie om de woning te verwarmen of te koelen. Dit is onder andere mogelijk door een slimme warmte terugwin installatie. Door dit concept te combineren met een alternatieve krachtbron, zoals zonne-energie, is het mogelijk om 'off the grid' te leven; een set van geïntegreerde PV-panelen op het dak genereren de energie die nodig is voor de eerste levensbehoeften, waardoor een zelfvoorzienende woning ontstaat.
 

Betrokken bewoners

Energieverbruik monitorOm het concept echt succesvol te maken, gaat men in Groevenbeek Noord echter nog een stap verder. Een belangrijke factor in het energieverbruik is natuurlijk de energieverbruiker. De aannemer, Van Wijnen, is zich hiervan bewust en maakte het een prioriteit om de bewoners te betrekken en te informeren. Elk huis is voorzien van een monitor verzorgd door BeNext. Het geeft gezinnen inzicht in het energieverbruik en de prestaties van het huis. Dit betekent dat ze zich bewust zijn van hun gedrag en betere beslissingen kunnen nemen als het om consumptie gaat.
 

Maatwerk daglicht

Dakraam integratie in PV dakFAKRO brengt met daglicht zolderkamers tot leven - onder ieder type dak. In Groevenbeek Noord bestaat het dak deels uit zonnepanelen. Destijds was er nog geen leverancier die hier een kant-en-klare oplossing voor bood. FAKRO nam het op zichzelf om die te creëren. Er is een speciaal gootstuk ontwikkeld. Het gootstuk staat garant voor een wind- en waterdichte verbinding én zorgt voor een esthetische integratie in PV daken. Meerdere FAKRO FTT U6 dakramen konden zo probleemloos toegepast worden. Ook het super energiezuinige karakter van dit dakraam paste perfect binnen het concept!
 

Groeiend concept

Van Wijnen stopte niet na voltooiing van de woonwijk. Een concept kan altijd groeien. Daarom is er samen met de betrokken partners gekeken hoe het concept verbeterd kan worden. Een van de laatste toevoegingen is een speciale batterij. De accu slaat ongebruikte energie uit de zonnepanelen op. Ook FAKRO blijft werken aan het concept. Er zijn onder andere Solar gestuurde zonweringen toegevoegd om de zolderruimte te beschermen tegen oververhitting. Hierdoor is er minder koeling nodig en wordt dus ook minder energie verbruikt. De zonwering zelf wordt gevoed door de Solar module en onttrekt geen stroom aan het net.