FAKRO service voor dakramen, zonwering en meer

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je zorgeloos van jouw FAKRO dakraam geniet, is regelmatig onderhoud en het juiste gebruik belangrijk. We hebben op deze pagina een aantal tips voor je uitgewerkt waarmee je onze producten zo lang mogelijk optimaal kunt gebruiken.

 


Het schoonmaken van uw FAKRO dakraamMaak eenvoudig de buitenkant van het glas van uw dakraam schoon door gebruik te maken van de schoonmaakstand. De volgende typen dakramen zijn voorzien van deze schoonmaakstand:

Tuimeldakramen - FTP, FTU, PTP (vergrendelt bij 180°)
Uitzet-tuimeldakramen - FPP, PPP (vergrendelt bij 180°)
Dakramen met verhoogde tuimelas - FYP, FYU (vergrendelt bij 160°)

De schoonmaakstand
Om het raam in de schoonmaakstand te zetten, kantelt u het raam tot de aangegeven hellingshoek. Met een pin aan de binnenzijde vergrendelt u de vleugel. U kunt nu de buitenzijde reinigen.

Let op dat u geen bijtende reinigingsmiddelen gebruikt, zeker in het geval van PVC dakramen kan dit blijvende schade opleveren.

 


Onderhouden van de laklaag van uw houten FAKRO dakraam

Voor het bevorderen van de levensduur van jouw houten dakraam, raden wij je aan om de laklaag, afhankelijk van de mate van gebruik, eens in de twee tot vijf jaar bij te werken. Speciaal hiervoor heeft FAKRO onderhoudspakketten ontwikkeld, ook voor eventuele reparatie. Zo blijft jouw dakraam mooi en goed werken. 

Het onderhoudspakket
De onderhoudspakketten zijn gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat de gebruiker eenvoudig het dakraam kan onderhouden. Voor grenen houten dakramen gebruik je onderhoudskit XMP, voor witte houten dakramen onderhoudskit XMU. 

Onderhoud uitvoeren

 • Neem het kozijn af met schoon water of water met een mild wasmiddel om stof te verwijderen. Gebruik geen middelen die ammoniak bevatten. 
 • Schuur eventuele beschadigingen op het hout vlak, gebruik hiervoor het bijgeleverde schuurpapier of de schuurspons en maak het oppervlak opnieuw stofvrij. 
 • Breng twee lagen van de bijgeleverde lak aan op het hout. Let hierbij op dat je niet over de sluiting en scharnierpunten schildert.

Aandachtspunten

 • Het is aan te raden geen plakband en dergelijke op het hout te plaatsen. Tape dient na installatie op zorgvuldige wijze direct verwijderd te worden.
 • Let bij (nieuw)bouwprojecten erop dat de ruimte waar het dakraam geplaatst is voldoende wordt geventileerd zodat overmatig vocht geen kans krijgt. Een té hoge mate van vocht kan leiden tot een verslechterde werking van de schanieren en kan het hout en de laklaag beïnvloeden. 

Onderhoudskit voor grenen FAKRO dakramen

Onderhoudspakket XMP - voor grenen

Onderhoudskit voor witte FAKRO dakramen

Onderhoudspakket XMU - voor wit

 


Als het vochtgehalte in jouw woning op peil is, ontstaat er geen condensvorming op een FAKRO dakraam. Het is namelijk uitgerust met een geïntegreerd ventilatierooster en het raam kan op een kier worden gezet. Daarmee ben je verzekerd van afdoende luchtverversing. Heb je toch last van condensvorming? Dan wijst dit erop dat het vochtgehalte in je woning te hoog is. Het is in dat geval noodzakelijk om de luchtcirculatie te verbeteren.

Condensatie voorkomen op FAKRO dakraam

Hoe verbeter ik de luchtcirculatie?

 • Installeer direct onder het dakraam een radiator 
 • Breng onder het dakraam een verticale interieuraftimmering aan
 • Breng boven het dakraam een horizontale interieuraftimmering aan
 • Laat een kier vrij tussen het dakraam en de vensterbank
 • Let er op dat de luchttoevoerroosters openstaan
 • Plaats ventilatieroosters bij de luchtkokers in de badkamer en de keuken
 • Installeer op zolder een afzuigmechanisme in de ventilatieroosters
 • Ventileer een nieuwbouwwoning veelvuldig i.v.m. het aanwezige water in muren, behang, pleister- en schilderwerk


​Heeft jouw FAKRO dakraam door de condensvorming schade opgelopen? Gelukkig is dan alleen de laklaag beschadigd, want het dakraam is door vacuüm impregnatie beschermd tegen de vorming van zwammen en schimmels. Hoe los je het op? Verwijder met schuurpapier de coating op de beschadigde plekken en lak het opnieuw met acryllak op waterbasis.

 


Scharnieren smeren van FAKRO dakramenOm nog langer van jouw FAKRO dakraam te genieten, bevelen wij je aan om een keer per jaar de scharnieren van het dakraam opnieuw te smeren. Hiervoor kun je gebruik maken van de smeerolie die je vindt in het FAKRO onderhoudspakket. Deze bestel je eenvoudig via onze dealers.

Onderhoudspakket voor houten dakramen
De onderhoudsset gebruik je voor het onderhoud en/of de reparatie van de laklaag van het kozijn en de scharnieren op het dakraam. Het verlengt de levensduur van het dakraam en zorgt voor een goede werking ervan. Er zijn twee soorten sets:

- XMP: voor blanken grenenhouten dakramen
- XMU: voor wit afgelakte grenenhouten dakramen
 

 

 

Een volledige gebruiksaanwijzing voor het smeren van de scharnieren kun je hier downloaden:

 


Bladeren, ijs, sneeuw en ander vuil verwijderen langs het FAKRO dakraamVoor het behoud van uw dakraam adviseren wij  om minimaal één keer per jaar bladeren en ander vuil rondom het dakraam te verwijderen. Op deze manier zorg je ervoor dat het water probleemloos wordt afgevoerd.

Sneeuw en ijs
Naast het verwijderen van bladeren, adviseren wij je ook om sneeuw en ijs meteen te verwijderen nadat het op en rondom jouw dak en dakraam ligt. Zo wordt het smeltende water correct afgevoerd. 

 

 

 

 

 

 


FAKRO dakraam ventilerenFrisse en schone lucht is cruciaal voor onze gezondheid en het creëren van een prettige leefomgeving. Door natuurlijke ventilatie komt verse lucht binnen en wordt vervuilde lucht en vocht afgevoerd. Te weinig ventileren kan, door ophoping van vervuilende stoffen en vocht, gezondheidsklachten veroorzaken.

Regelbaar ventilatierooster
Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, is het belangrijk dat we bewust nadenken over de toepassing van ventilatievoorzieningen. Daarom heeft FAKRO regelbare ventilatieroosters ontwikkeld die geïntegreerd zijn in het dakraam. Zo wordt de lucht in een woning of gebouw continu ververst.

Ventileer uw woning
Met FAKRO dakramen ventileer je eenvoudig uw woning. Dit doe je door de handgreep aan de onderzijde van het dakraam vast te zetten in één van de twee kierstanden of door het ventilatierooster aan de bovenzijde van het kozijn open te zetten (zie afbeelding). 

Vooral in nieuwbouw is ventilatie erg belangrijk. Het bouwproces (verf, muren, behang) brengt veel vocht met zich mee. Het is van belang om dit op een natuurlijke manier af te voeren. 
 

Het belang van ventileren - FAKRO dakramen

 

 

Gebruik

Ieder FAKRO product is voorzien van een gebruikshandleiding. Middels de onderstaande lijst kun je per type de verschillende handleidingen downloaden. 
 


Tuimeldakramen   Uitzet-tuimeldakramen  
tuimeldakraam uitzet-tuimeldakraam
Dakramen met verhoogde tuimelas   Balkondakraam  
dakraam met verhoogde tuimelas Balkondakraam
Ramen voor combinaties   Uitstapdakraam  
Elleboograam uitstapdakraam

Lichtkoepels                                                                      Platdakramen  
Lichtkoepel type C Platdakraam type F

Buitenzonweringen                                        Binnenzonweringen  
Buitenzonwering Binnenzonwering

Houten zoldertrappen                             Metalen zoldertrappen  
Zoldertrappen metalen zoldertrap

Elektrische bedieningssystemen                                                                                                                
Afstandsbediening