FAKRO Inspires for the Fifth Time

New Vision of the Loft 3

Onder het motto Atelier of the Future – New Space for New Visions is de vijfde editie van de internationale ontwerpwedstrijd New Vision of the Loft van start gegaan! Architecten uit meer dan 20 landen deelden hun visie op het atelier van de toekomst en de rol die daglicht hierbinnen speelt.

 

 

A10 magazineNEW  VISION OF THE LOFT 3

        

De jury - bestaande uit Indira van't Klooster (editor-in-chief A10 magazine), Ethel Baraona Pohl (criticus en architectuur curator) enSabina Sujew (Master of Fine Arts, FAKRO export manager) beoordeelden de inzending op orginaliteit, creativiteit en uitvoering. Ook dit jaar was het niveau van de inzendingen hoog.


"Bij de beoordeling van de projecten hebben we vooral de creativiteit van de architect in acht genomen; het niveau van detail, het verhaal, de boodschap, het sociale aspect" - vertelt Sabina Sujew. - "Wij waren sterk onder de indruk van de projecten en dat maakte de keuze moeilijk. Vooral de laatste fase van de jurering leverde debat op. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het meest levensvatbare ontwerp - het ontwerp dat in elke garage wereldwijd gerealiseerd kan worden."

Na een zorgvuldige selectie zijn de volgende winnaars gekozen:
 

1e plaats: Katarzyna Furgalińska en Michał Lisiński uit Polen

Venus of Garage Venus of Garage deel 2 Venus of Garage deel 3 Venus of Garage deel 4

Het project Venus of the Garage is een ode aan de beginnende kunstenaar. Het ontstaan van een atelier is niet afhankelijk van plaats, maar van de aanwezigheid van een creatieve geest. In de realiteit begint dit vaak in toegankelijke ruimtes, zoals de garage. 

project: Venus of Garage
 

2e plaats: Aristide Antonas-Antonakakis uit Griekenland

The Florizel building The Florizel building deel 2 The Florizel building deel 3 The Florizel building deel 4

Gesitueerd in de Griekse stad Volos schijnt 'The Florizel building' licht op gentrificatie van de minderbedeelde wijken. Een tekort aan faciliteiten beweegt de bewoners van een typisch Griekse 'polykatoika' tot creatief denken. Het begrip creativiteit wordt daarmee in een breder perspectief gezet.

project: The Florizel building

 

3e plaats: Fabio Damiani, Daniele Cremaschi, Marco Quistini, Silvia Pezzetti uit Italië

Light Box Light Box deel 2 Light Box deel 3 Light Box deel 4

Deze utopische assemblage van ramen brengt stof tot nadenken. Gesitueerd op een voormalig boorplatform, pleit het project voor de herbestemming van gebouwen die in de toekomst hun functie zullen verliezen. Het project kent een optimistische benadering, niet gehinderd door praktische grenzen en biedt daarmee inspiratie voor de toekomst.

project: Light Box

 

Eervolle vermeldingen:

Oficina de Arquitectura

(Angelo Paez Calvo, Pedro Juan Jaramillo Carling, Lucas Jaramillo Pacheco, Jairo Hernan Ovalle Garay)

-  uit Colombia

 

project: An Underground Atelier

An Underground Atelier

Anna Ślimak and Monika Gitner


- uit Polen

 

project: ARTERIER
ARTERIER

Florent Le Corre and Katharina Riedel

- uit Duitsland

 

project: Inspirational Workspace Unit
 
Inspirational Workspace Unit

Krzysztof Stępień and Agnieszka Wyrwas

-  uit Polen

 

project: SOLITUDE – a place that doesn't exist

a place that doesn't exist

 

Winnaars ontvangen de volgende prijzen: 1e plaats 5000 EUR, tweede plaats 3000 EUR en de derde plaats 2000 EUR. FAKRO feliciteert de winnaars van de vijfde editie van de New Vision of the Loft en bedankt alle deelnemers hartelijk voor de inzendingen. The New Vision of the Loft is een jaarlijks terugkerend initiatief georganiseerd door FAKRO en A10 Magazine for European Architecture. In de ontwerpwedstrijd worden architecten wereldwijd uitgedaagd hun visie te delen op het gebied van daglicht en hedendaagse architectuur.