Thuiswerken met ’t mooiste licht in huis

Thuiswerken met ’t mooiste licht in huis

Door de maatregelen rondom het coronavirus werken we zo veel mogelijk thuis. Voor de één een uitkomst, voor de ander iets onwennigs en tijdelijks. Heb jij al een thuiswerkplek? Of wil je de zolder gaan verbouwen tot thuiswerkplek? Zorg dan voor voldoende lichtinval en goede ventilatie in de ruimte. Zo haal je het optimale uit iedere werkdag. We leggen het aan je uit.

Goede ventilatie

FAKRO's Mooiste toertochtOmdat we waar mogelijk thuiswerken zitten we veel binnen. Daarom is het belangrijk om voldoende te ventileren. Hiermee verlaat vervuilde lucht het huis en komt frisse lucht naar binnen. Frisse lucht zorgt voor een positief effect op de productiviteit. Het houdt je scherp, fit en je bent minder vermoeid aan het einde van de werkdag. Probeer daarnaast te voorkomen dat je de hele werkdag aan het bureau blijft zitten. Gun je hersenen en ogen ook even pauze en verruil je scherm voor een rondje in de buitenlucht. Daarnaast zorgt het ook voor wat extra stappen die dag en pak je nog wat meer daglicht mee.

Dakramen van FAKRO zijn standaard uitgerust met een regelbaar ventilatierooster die, als het open is, de luchttoevoer naar de binnenruimte optimaal doseert. Daarnaast kun je de kierstanden gebruiken om zelf te bepalen hoe ver je het raam openzet om te ventileren. Verder is het ventilatierooster strak in het kozijn verwerkt, hierdoor hebben FAKRO dakramen een groter glasoppervlak dan dakramen met een ventilatieklep in het tuimelgedeelte.

Natuurlijk daglicht

FAKRO's Mooiste toertochtUit onderzoek blijkt dat, naast goede ventilatie, natuurlijk daglicht bijdraagt aan een productieve (thuis)werkdag. Daarnaast maakt je lichaam door natuurlijk daglicht vitamine D aan en zorgt het ervoor dat je biologische klok goed functioneert. Zorg daarom ook dat je bij je (thuis)werkplek beschikt over voldoende natuurlijk daglicht. Probeer je werkplek zo dicht mogelijk bij een (dak)raam te plaatsen en iedere dag minimaal één uur naar buiten te gaan. Gebruik bijvoorbeeld je lunchpauze hiervoor.

Voor een optimale lichtinval adviseert FAKRO (met oog op het Bouwbesluit) dat het glasoppervlak van een raam minimaal 10% van het totale beloopbare vloeroppervlak is (bij 10 m2 vloer is dit 1 m2 glasoppervlak). FAKRO dakramen zijn zo ontworpen dat je optimaal geniet van ’t mooiste licht in huis. Door de constructie van het dakraam komt er een optimale hoeveelheid natuurlijk daglicht binnen. Naast dat het ventilatierooster verwerkt is in het kozijn, zit de handgreep van een FAKRO dakraam aan de onderzijde van het kozijn. Dit zorgt voor een makkelijke bediening van het dakraam. Hierdoor is het mogelijk om het dakraam iets hoger in het dak te plaatsen, waardoor je nog meer natuurlijk licht binnen haalt. Wordt een dakraam geplaatst op een hoogte die lastig te bereiken is, dan is elektrische bediening misschien wel een goede oplossing.

Foto's