Veelgestelde vragen over dakramen van FAKRO

Veelgestelde vragen voor particulieren

Wij hebben voor u enkele veelgestelde vragen op een rij gezet. Bekijk per onderwerp of uw vraag er tussen staat en bekijk het antwoord. Kies hieronder uw rubriek om makkelijk te navigeren. Ben je een professional? Klik dan hier voor de veelgestelde vragen.
 

FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Dakramen en andere producten FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Montage
FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Dakraam bestellen FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Bediening dakramen
FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Zonwering FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Service/klachten
FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Onderhoud FAKRO veelgestelde vragen - particulier  Dakraam advies

 

FAKRO dakramen en andere producten


Op elk FAKRO daglichtproduct zit een productplaatje waarop het typenummer staat. Waar je het productplaatje kan vinden, hangt af van het FAKRO product dat je hebt. Hieronder vind je gemakkelijk waar de productplaatjes op de verschillende FAKRO producten te vinden zijn.

 

Productplaatje FAKRO dakraam
 

- Type dakraam (productnaam)

- Maat dakraam

c - Productiecode

 

 

Mocht je er nog niet helemaal uitkomen hebben we ook enkele video's gemaakt om per product duidelijk te laten zien waar je het productplaatje kan vinden. Klik op onderstaande knop om naar alle video's te gaan en bekijk de video die overeenkomt met jouw product.

 


U kunt onze dakramen en andere daglichtproducten bekijken in onze showroom in Groesbeek. Ervaar eigenhandig hoe onze producten eruit zien en het gebruiksgemak ervan. U bent van harte welkom om een bezoek aan onze showroom te brengen, uitsluitend op afspraak.

Vul het afspraakformulier in of bel naar 024 397 8095. Onze adviseurs staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en de producten te laten zien.

 


U vindt alle bruto adviesverkoopprijzen in onze brochures. Bekijk de brochures hier. Voor netto prijzen verwijzen wij u graag naar een van onze verkooppunten en/of dealers.
 

  

 


Wij garanderen de kwaliteit van alle FAKRO producten. Om dit te bewijzen, geven wij levenslange garanties op onze producten.
 

Garantie op hagelschade op ruiten - levenslang

Levenslang op hagelschade op ruiten Garantie op beglazing en raambeslag - 20 jaar

Beglazingen en raambeslag (scharnieren)* en onderdelen van dakramen

Garantie op dakramen, gootstukken, lichtkoepels en platdakramen - 10 jaar Dakramen, gootstukken, lichtkoepels en platdakramen Garantie op lichttunnels - 7 jaar

Lichttunnels

 

Garantie op zonnecollectoren, uitzetdakramen, dakfolies, roofafvoerramen - 5 jaar Zonnecollectoren, uitzetdakramen, dakfolies en rookafvoerramen Garantie zoldertrappen en knieschotdeuren - 3 jaar Zoldertrappen en knieschotdeuren
Garantie op binnen-, buitenzonweringen, bedieningssystemen - 2 jaar Binnen- en buitenzonweringen en elektrische bedieningssystemen    


De hierboven vermelde garantietermijnen zijn van toepassing op producten die zijn aangeschaft in het jaar 2000 of daarna. Om gebruik te maken van de garantie dient u de betreffende garantiekaart inclusief aankoopfactuur toe te sturen. Voor de garantiekaarten kunt u hieronder een keuze maken.

* 20 jaar garantie geldt niet op het raambeslag van FTT, FDY en FYP dakramen. Om in aanmerking te komen voor 20 jaar garantie is het noodzakelijk dat u het aanvraagformulier 20 jaar garantie invult.

 


Ja, dat kan! De FAKRO dakkapel is een echte ruimtewinner. U voegt zichtbare gebruiksmeters toe aan de woonruimte waarin het geplaatst wordt. Waar een traditionele dakkapel een vergunning nodig heeft, heeft de FAKRO dakkapel dat niet. Dit komt doordat een traditionele dakkapel verder dan 60 cm vanaf het dakoppervlak komt en de FAKRO dakkapel blijft hier binnen.

Dankzij zijn constructie is het mogelijk om vele verschillende typen FAKRO dakramen erin te plaatsen, waardoor elke FAKRO dakkapel uniek is. 

Kijk voor meer informatie op de 

 

 

Dakraam bestellen


U kunt onze producten via diverse verkooppunten bestellen en aanschaffen. Hiervoor hebben wij verschillende verkooppunten door heel Nederland. Er zit altijd wel een verkooppunt bij u in de buurt. Op zoek naar verkooppunt? Kijk dan even op www.fakro.nl/verkooppunten of klik op onderstaande knop.
 Bestellen en laten monteren
Wilt u naast het bestellen van een dakraam het ook laten monteren door een professional? Dat kan! Wij hebben veel monteurs opgeleid tot specialist voor het monteren van onze dakramen. Een stukje kwaliteit die wij belangrijk vinden voor u als klant. Zo geniet u van nog meer comfort in daglicht in uw woning. 

 


U bestelt onze producten direct via diverse verkooppunten. Op zoek naar een verkooppunt bij u in de buurt? Kijk dan even op www.fakro.nl/verkooppunten of klik op onderstaande knop.
 

 


U vindt verkooppunten van FAKRO door heel Nederland, dus er zit vast één bij u in de buurt. U zoekt op onze website eenvoudig een verkooppunt. Bekijk het overzicht op www.fakro.nl/verkooppunten of klik op onderstaande knop.

 

 

FAKRO zonwering


FAKRO zonwering binnen en buiten vindt u eenvoudig door op onderstaande knop te klikken. Zonwering bestellen
Om het juiste type en de juiste grootte van de zonwering te selecteren, is het van belang dat u het type dakraam en de maat van dit dakraam heeft. Deze vindt u op het productplaatje dat op het dakraam zit. FAKRO zonwering bestelt u namelijk in dezelfde maat als uw dakraam (platdakraam of lichtkoepel). Zelf meten is dus niet nodig, wel zo makkelijk. Waar vind ik het productplaatje?
Bij dakramen vindt u het productplaatje aan de rechter bovenzijde van de raamvleugel, bij platdakramen of lichtkoepels aan de binnenzijde. Bij onderstaand voorbeeld van een productplaatje bestelt u de zonwering in maat 78 x 98 cm.

Voorbeeld productplaatje

Productplaatje dakramen FAKROa- Dakraam type (productcode)

b- Afmeting

c- Productiecode

 


Om het juiste type en de juiste grootte van de zonwering te selecteren, is het van belang het type dakraam en de maat te weten. Deze vindt u op het productplaatje dat op het dakraam zit. 

Productplaatje
U vindt het productplaatje op uw FAKRO dakraam, lichtkoepel of platdakraam. FAKRO zonwering bestelt u namelijk in dezelfde maat als uw oorspronkelijke product. Wij zorgen ervoor dat uw uiteindelijke zonwering perfect aansluit op deze maat. Zelf meten is dus niet nodig, wel zo makkelijk. 

Waar vind ik het productplaatje?
Bij dakramen vindt u het productplaatje aan de rechter bovenzijde van de raamvleugel, bij platdakramen of lichtkoepels aan de binnenzijde. Bij onderstaand voorbeeld van een productplaatje bestelt u de zonwering in maat 78 x 98 cm.
 

Voorbeeld productplaatje

Productplaatje dakramen FAKROa- Dakraam type

b- Afmeting

c- Productie code

 

 

 

Onderhoud


Het schoonmaken van uw FAKRO dakraamMaak eenvoudig de buitenkant van het glas van uw dakraam schoon door gebruik te maken van de schoonmaakstand. De volgende typen dakramen zijn voorzien van deze schoonmaakstand:

Tuimeldakramen - FTP, FTU, PTP (vergrendelt bij 180°)
Uitzet-tuimeldakramen - FPP, PPP (vergrendelt bij 180°)
Dakramen met verhoogde tuimelas - FYP, FYU (vergrendelt bij 160°)

De schoonmaakstand
Om het raam in de schoonmaakstand te zetten, kantelt u het raam tot de aangegeven hellingshoek. Met een pin aan de binnenzijde vergrendelt u de vleugel. U kunt nu de buitenzijde reinigen.

Let op dat u geen bijtende reinigingsmiddelen gebruikt, zeker in het geval van PVC dakramen kan dit blijvende schade opleveren.

 


Onderhouden van de laklaag van uw houten FAKRO dakraam

Voor het bevorderen van de levensduur van uw houten dakraam, raden wij u aan om de laklaag, afhankelijk van de mate van gebruik, eens in de twee tot vijf jaar bij te werken. Speciaal hiervoor heeft FAKRO onderhoudspakketten ontwikkeld, ook voor eventuele reparatie. Zo blijft uw dakraam mooi en goed werken. 

Het onderhoudspakket
De onderhoudspakketten zijn gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat de gebruiker eenvoudig het dakraam kan onderhouden. Voor grenen houten dakramen gebruikt u onderhoudskit XMP, voor witte houten dakramen onderhoudskit XMU. 

Onderhoud uitvoeren

 • Neem het kozijn af met schoon water of water met een mild wasmiddel om stof te verwijderen. Gebruik geen middelen die ammoniak bevatten. 
 • Schuur eventuele beschadigingen op het hout vlak, gebruik hiervoor het bijgeleverde schuurpapier of de schuurspons en maak het oppervlak opnieuw stofvrij. 
 • Breng twee lagen van de bijgeleverde lak aan op het hout. Let hierbij op dat u niet over de sluiting en scharnierpunten schildert.

Aandachtspunten

 • Het is aan te raden geen plakband en dergelijke op het hout te plaatsen. Tape dient na installatie op zorgvuldige wijze direct verwijderd te worden.
 • Let bij (nieuw)bouwprojecten erop dat de ruimte waar het dakraam geplaatst is voldoende wordt geventileerd zodat overmatig vocht geen kans krijgt. Een té hoge mate van vocht kan leiden tot een verslechterde werking van de schanieren en kan het hout en de laklaag beïnvloeden. 

Onderhoudskit voor grenen FAKRO dakramen

Onderhoudspakket XMP - voor grenen

Onderhoudskit voor witte FAKRO dakramen

Onderhoudspakket XMU - voor wit

 


Is het vochtgehalte in uw woning op peil, dan ontstaat er geen condensvorming op het glas van uw FAKRO dakraam. Het dakraam is namelijk uitgerust met een geïntegreerd ventilatierooster en het raam kan op een kier worden gezet. Daarmee bent u verzekerd van afdoende luchtverversing.

Heeft u toch last van condensvorming? Dan kan het zijn dat het vochtgehalte in uw woning te hoog is. Het is in dat geval noodzakelijk om de luchtcirculatie te verbeteren.

Condensatie op de beglazing - FAKROHoe verbeter ik de luchtcirculatie?

 • Installeer direct onder het dakraam een radiator. 
 • Breng onder het dakraam een verticale interieuraftimmering aan.
 • Breng boven het dakraam een horizontale interieuraftimmering aan.
 • Laat een kier vrij tussen het dakraam en de vensterbank.
 • Let er op dat de luchttoevoerroosters openstaan.
 • Plaats ventilatieroosters bij de luchtkokers in de badkamer en de keuken.
 • Installeer op zolder een afzuigmechanisme in de ventilatieroosters.
 • Ventileer een nieuwbouwwoning veelvuldig in verband met het aanwezige water in muren, behang, pleister- en schilderwerk.


Schade door condensvorming?
Ben je bang dat je FAKRO dakraam door condensvorming schade heeft opgelopen? Of wil je weten hoe je condens en vocht in huis en op je dakraam kunt verhelpen en/of voorkomen? Bekijk onze condensfolder hieronder voor meer informatie en tips.

 

 


Scharnieren smeren van FAKRO dakramenOm nog langer van uw FAKRO dakraam te genieten, bevelen wij u aan om een keer per jaar de scharnieren  van het dakraam opnieuw te smeren. Hiervoor kunt u gebruik maken van de smeerolie die u vindt in het FAKRO onderhoudspakket. Deze bestelt u eenvoudig via onze dealers.

Onderhoudspakket voor houten dakramen
De onderhoudsset gebruikt u voor het onderhoud en/of de reparatie van de laklaag van het kozijn en de scharnieren op uw dakraam. Het verlengt de levensduur van het dakraam en zorgt voor een goede werking ervan. Er zijn twee soorten sets:

- XMP: voor blanken grenenhouten dakramen
- XMU: voor wit afgelakte grenenhouten dakramen
 

 

 

Een volledige gebruiksaanwijzing voor het smeren van de scharnieren kunt u hier downloaden:

 


Bladeren, ijs, sneeuw en ander vuil verwijderen langs het FAKRO dakraam

Nederland is een land van vier seizoenen en dus ook bijna alle weersomstandigheden. Dan kan het voorkomen dat bladeren en ander vuil zich rondom het dakraam verzamelen. Het is noodzakelijk dat u dit minimaal één keer per jaar verwijder. Zo zorgt u ervoor dat het water probleemloos wordt afgevoerd. 

Sneeuw
Wij raden u daarnaast aan om sneeuw en ijs direct te verwijderen om een correcte afvoer van het smeltende water te verzekeren. 
 


FAKRO dakraam ventilerenFrisse en schone lucht is cruciaal voor onze gezondheid en het creëren van een prettige leefomgeving. Door natuurlijke ventilatie komt verse lucht binnen en wordt vervuilde lucht en vocht afgevoerd. Te weinig ventileren kan, door ophoping van vervuilende stoffen en vocht, gezondheidsklachten veroorzaken.

Regelbaar ventilatierooster
Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, is het belangrijk dat we bewust nadenken over de toepassing van ventilatievoorzieningen. Daarom heeft FAKRO regelbare ventilatieroosters ontwikkeld die geïntegreerd zijn in het dakraam. Zo wordt de lucht in een woning of gebouw continu ververst.

Ventileer uw woning
Met FAKRO dakramen ventileert u eenvoudig uw woning. Dit doet u door de handgreep aan de onderzijde van het dakraam vast te zetten in één van de twee kierstanden of door het ventilatierooster aan de bovenzijde van het kozijn open te zetten (zie afbeelding). 

Vooral in nieuwbouw is ventilatie erg belangrijk. Het bouwproces (verf, muren, behang) brengt veel vocht met zich mee. Het is van belang om dit op een natuurlijke manier af te voeren. 
 

Het belang van ventileren - FAKRO dakramen

 

 

Montage


Laat uw FAKRO product monteren door een van onze Specialisten. Deze FAKRO Specialisten zijn vakmannen die deel hebben genomen aan ons trainingsprogramma. Ze hebben hier alle in’s en out’s van het product leren kennen en zijn daarmee de aangewezen persoon om uw FAKRO product te monteren.

Tijdens het trainingsprogramma staan bekwaamheid, netheid en productkennis centraal. U kunt daarmee niet alleen voor montage, maar ook voor advies terecht bij de FAKRO Specialist.
 

 


Deze vindt u op onze website op de pagina 'montagehandleidingen'. Klik op onderstaande knop om naar deze pagina te gaan. Zoek uw product en klik op de link om de bijbehorende montagehandeleiding te openen.
 


Staat de montagehandleiding van uw FAKRO product er niet tussen? Neem dan contact met ons op via info@fakronederland.nl of
024 397 8095.

 

 

Bediening dakramen


Een FAKRO dakraam is heel makkelijk te bedienen door een handgreep aan de onderzijde van het kozijn. Het bedienen van een dakraam kan soms als lastig worden ervaren. Om de simpele reden dat er zonder hulpmiddel vaak gewoon niet bij te komen is. Dus daarom zit bij FAKRO dakramen de bediening aan de onderzijde. Hierdoor is het heel gemakkelijk om een dakraam te bedienen. Ook bij hoger geplaatste dakramen bedient u het dakraam eenvoudig.

Wij maken samen met u comfort in daglicht bereikbaar.


Ja, dat kan. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat u over een FAKRO dakraam beschikt die een elektrische bediening heeft of waar deze op gemonteerd kan worden. 

FAKRO elektrische dakramen
Ervaar luxe bij het openen en sluiten van uw dakraam met het elektrische tuimeldakraam van FAKRO. Door de elektrische apparatuur (kettingmotor, voeding en zender voor afstandsbediening) opent en sluit u met een afstandsbediening gemakkelijk het dakraam. Ideaal als u extra daglicht wilt toelaten in een hoge woonruimte.

Het elektrische tuimeldakraam is verkrijgbaar in vele varianten, waaronder:
FAKRO heeft een ruim assortiment bedieningssystemen, zowel handmatig als elektrisch. 

Handmatige bediening
Wij hebben verschillende handmatige bedieningssystemen beschikbaar. Dit zijn o.a.:

 • Handgreep
 • Afsluitbare handgreep
 • Uitzetbegrenzer
 • Universele bedieningsstok (zonwering)
 • Bedieningsstok voor screens (zonwering)
   

 

Elektrische bediening
Ervaar een hoog bedieningsgemak bij het elektrisch bedienen van dakramen en binnen- en buitenzonwering met de elektrische producten van FAKRO. Deze zijn voorzien van het Z-Wavesysteem. Z-Wave is een draadloos communicatieprotocol, gebaseerd op radiotechnologie, dat door meer dan 100 ondernemingen over de hele wereld wordt gebruikt. Elektrische producten (verlichtingen, thermostaten, alarminstallaties, computers, telefoons, ramen, poorten, rolluiken, etc.) van verschillende fabrikanten, die met de Z-Wave module zijn uitgerust, worden in een enkel netwerk met elkaar verbonden en communiceren onderling met elkaar. 

Het is gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en heeft vele uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast is het eenvoudig te installeren (het ontbreken van elektriciteitsdraden tussen de motor en de bediening beperkt de installatietijd). 

Elektrisch bedienbare dakramen van FAKRO zijn naast onze eigen bedieningssystemen ook te bedienen met een pc, laptop, tablet of smartphone (iOS en Android). Hiervoor is een speciale gateway nodig.


 

 

Service/klachten


Wat vervelend voor u! Wij vinden het belangrijk dat u een prettige ervaring heeft en zorgeloos kunt genieten van onze daglichtproducten. Daarom helpen wij u graag zo goed mogelijk bij het vinden van een oplossing. Om dat te doen, vragen wij u vriendelijk het service aanvraagformulier in te vullen. Klik op onderstaande knop om naar het formulier te gaan.

 


U heeft een klacht/serviceaanvraag bij ons gemeld. Als het goed is, heeft u een servicenummer van ons ontvangen. Deze vindt u in het onderwerp van de bevestigingse-mail en in het formulier dat u in de bijlage van die e-mail vindt. Vermeld dit servicenummer altijd in uw correspondentie naar ons wanneer u een vraag heeft over de status van uw gemelde klacht.

Stel uw vraag per e-mail (o.v.v. het servicenummer) via service@fakronederland.nl of neem telefonisch contact met ons op via 024 397 8095 (houd uw servicenummer bij de hand). 


 


Controleer allereerst binnen 24 uur na ontvangst de goederen die u ontvangen heeft op volledigheid. Is een product niet volledig of beschadigd geleverd? Neem dan direct contact met ons op via 024 397 8095. Wij gaan het dan zo spoedig mogelijk met u samen oplossen.

Heeft u een product niet ontvangen? Neem dan contact met ons op via 024 397 8095. Wij kijken dan direct voor u na wat de reden is dat u het artikel of de artikelen niet ontvangen heeft.

 

 

Dakraam advies


Er is een vuistregel om ervoor te zorgen dat er voldoende daglicht in uw woonruimte binnenkomt. Minimaal 10% van het vloeroppervlak van de ruimte moet gelijk zijn aan het aantal vierkante meters glasoppervlak dat in deze ruimte zit.

Voorbeeld
Vloeroppervlak: 20 m²
200 x 0,10 (10%) = 2 m² (effectief glasoppervlak)

Stel u kiest voor het FAKRO tuimeldakraam FTP-V om in uw woonruimte te plaatsen. Dan ziet u in onderstaand overzicht hoeveel dakramen van welke maat u nodig heeft om voldoende lichtinval toe te laten. 

FAKRO tuimeldakraam FTP-V afmetingen
Kiest u voor het dakraam 78x98 cm, dan heeft u 3-4 exemplaren nodig om tot aan de 2 m² te komen. Kiest u voor een groter dakraam met meer effectief glasoppervlak, dan heeft u uiteraard minder dakramen nodig.

De juiste combinatie dakramen
Zo heeft u altijd voldoende daglicht in uw woonruimte. Meer is altijd wenselijk. Bent u op zoek naar (extra) advies, dan verwijzen wij u graag naar onze dealers en/of FAKRO Specialisten. Zij helpen u graag verder met het zoeken naar de juiste combinatie dakramen, zodat u elke dag geniet van voldoende daglicht.

   


In veel gevallen komt lekkage aan een dakraam voort uit een incorrecte montage. Om dit uit te sluiten vragen we je eerst het volgende te controleren:

 • Is het misschien condensvorming?
  Is het vochtgehalte in uw woning op peil en is het dakraam op de juiste manier gemonteerd en rondom geïsoleerd,
  dan ontstaat er geen condensvorming bij het FAKRO dakraam.
   
 • Was het dakraam volledig gesloten bij regen?
  Staat het dakraam open in een kierstand, dan kan het voorkomen dat er regenwater naar binnen komt. Zorg ervoor dat het dakraam volledig gesloten is. Ventileren kan via het geïntegreerde ventilatierooster bovenaan het dakraam.
   
 • Zijn de afwateringsgoten rondom je dakraam volledig schoon?
  Het kan zijn dat hier bladeren in liggen, waardoor het water niet goed weg kan. Controleer dit voor de zekerheid en maak het eventueel schoon met een borstel.
   
 • Bekijk hier de volledige checklist bij lekkage.


Heb je alles gecontroleerd en heeft het daar niet mee te maken? Dan verwijzen we je graag naar het montagebedrijf dat het dakraam gemonteerd heeft. Het is noodzakelijk dat zij de lekkage verhelpen.