Nul-op-de-meter | FAKRO blog

Nul-op-de-meter: wat is het eigenlijk?

Het is niet meer weg te denken: nul-op-de-meter. En niet alleen deze term, maar ook energieneutraal, energienotanul, epc of bijvoorbeeld passiefhuis. Allemaal termen die te maken hebben met energiezuinig (ver)bouwen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Het antwoord op deze vraag vertellen wij u graag.
 

Nul-op-de-meter

Wanneer het gaat om een ‘Nul-Op-de-Meter’ (NOM) woning, betekent dat een woning evenveel energie levert als dat het nodig heeft om erin te leven. Aan het einde van het jaar staat het gemiddelde gebruik op nul. Het is echter niet vanzelfsprekend dat dit voor elke woning geldt, omdat elk jaar anders is afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden en het gebruikersgedrag.

Aan de buitenkant van de woning zie je vaak niet dat het om een NOM-woning gaat. Het enige verschil is vaak dat er zonnepanelen op het dak zitten. Binnen in de woning is dit anders. De geluidskwaliteit is beter, er zijn geen kieren en het is tochtvrij, het binnenklimaat is zeer comfortabel in alle seizoenen, het beheer en onderhoud van de installaties is beter geregeld en de energiekosten zijn fors lager.