Dakramen zijn een belangrijk onderdeel van een gebouw. Een ruimte wordt pas optimaal benut als licht en lucht binnen kunnen treden. Voor ruimtes direct onder het hellende of platte dak creëert FAKRO daglichtoplossingen zoals dakramen, platdakramen en lichtkoepels. Combineer deze producten met het Internet of Things (IoT) en er ontstaat een slimme daglichtoplossing.
Een slimme daglichtoplossing denkt mee in het comfort van een woning en zet zijn specifieke functie in om het binnenklimaat te verbeteren. Dit doet hij niet alleen. Diverse gebouwgebonden elementen dragen hieraan bij en werken samen om het binnenklimaat te optimaliseren. Zo ontstaat er een geïntegreerd gebouw.
Woning koelen
Laat bijvoorbeeld in de zomer een gevelkozijn samenwerken met een dakraam om zomer-nachtkoeling tot stand te brengen. Beide producten openen op het juiste moment en creëren een luchtstroom die zonder energieverbruik de woning koelt. Een simpele en effectieve manier om het leefcomfort te verhogen. Het Internet of Things (IoT) maakt dit allemaal mogelijk.
FAKRO's daglichtoplossingen kunnen probleemloos in dit Internet of Things toegepast worden. De elektrische dakramen, platdakramen en zonweringen zijn voorzien van het Z-Wave communicatieprotocol. Dit betekent dat de producten elektrisch te bedienen zijn via afstandsbediening, smartphone of tablet, maar óók dat het product in staat is om samen te werken met andere apparaten in huis. Hierdoor kan het dakraam bijvoorbeeld helpen bij het besparen van energie of het afvoeren van schadelijke stoffen in huis.
Overige protocollen
Naast Z-Wave zijn er binnen de home automation ook andere communicatieprotocollen. Denk bijvoorbeeld aan RTS, KNX of Zigbee. Ieder heeft zijn eigen voordelen. FAKRO vindt het belangrijk dat haar producten ook met deze apparaten kunnen communiceren. De FAKRO vertaalbox maakt dit mogelijk.
FAKRO kiest bewust voor ontsluiting via het Z-Wave protocol, er zitten immers veel voordelen aan:
Groot draagvlak
Z-Wave is een populair protocol voor home automation. Veel grote leveranciers werken met het protocol. Dit betekent dat al deze producten 'dezelfde taal' spreken. Wel zo makkelijk.
Laag energieverbruik
Z-Wave is een draadloos protocol met een laag energieverbruik. Ook is het door Z-Wave mogelijk om het energieverbruik van een gebouw in kaart te brengen. Zo wordt duidelijk waarop extra bezuinigd kan worden.
Veiligheid
Z-Wave is een versleuteld communicatieprotocol en kan gebruikt worden voor het monitoren van gebouwen.
Toekomstbestendigheid
Z-Wave wordt door producenten wereldwijd toegepast en doorontwikkeld. De Z-Wave Alliance omvat al veel producten.
Door dakramen en platdakramen onderdeel te maken van een smart home is het mogelijk om het binnenklimaat te verbeteren. In de volgende scenario's worden de eigenschappen van het FAKRO dakraam ingezet om het leefklimaat automatisch te verbeteren.
In de zomer warmt het huis snel op. Deze warmte houdt je het liefst buiten de deur. FAKRO's daglichtproducten helpen hierbij, want ze registreren het seizoen en bemerken een toename in zonnestralen. Dan gaan ze aan de slag:
Warmtewering
Overdag sluiten de producten zodat de warmte weerkaatst en de ruimte wordt beschermd tegen oververhitting.
Zomer-nachtkoeling
In de avond registreert een weerstation dat het buiten kouder is dan binnen. Hij stuurt de ramen een signaal om te openen. Er ontstaat een luchtstroom die de warme lucht afvoert.
Tijdens de wintermaanden willen we geen koude voeten of tocht in huis. Maak slim gebruik van de zonnewarmte overdag om het huis op te warmen. Dit scheelt in de stookkosten. FAKRO daglichtproducten kennen goede isolatiewaardes en dragen in een smart home op twee manieren bij:
Passieve warmtewinst
De elektrische zonweringen openen overdag, zonne-energie (ZTA) wordt opgevangen en warmte het huis op.
Warmte opslag
De elektrische zonweringen sluiten 's avonds. De warmte van overdag wordt als het ware in het huis opgesloten.
Als mensen gebruik maken van een ruimte zonder ventilatie, dan stijgt het CO2-gehalte in de lucht. Een te hoog gehalte brengt gezondheidsklachten met zich mee, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. In een smart home is het mogelijk een CO2-meter de luchtkwaliteit te laten registreren. Zodra de luchtkwaliteit verslechtert, wordt er automatisch een seintje gestuurd naar de ramen. Het gevelraam en het dakraam openen, waardoor een luchtstroom ontstaat. Deze luchtstroom voert de ongezonde lucht af en laat frisse lucht toe. Zo voorkomt u automatisch deze klachten.
Heeft u een algemene vraag?
Neem contact met ons op
Heeft u een vraag over service?
Vul het service aanvraagformulier in