Extra woonruimte creëren op je zolderverdieping? Door één of meerdere dakramen te plaatsen zorg je voor (extra) daglicht. Maar er komt nogal wat kijken bij het monteren van een dakraam. Vraag dus naar de mogelijkheden bij een van onze ervaren montagespecialisten. Ga je liever zelf aan de slag? Dan helpen wij je alvast op weg met een basis stappenplan voor de montage van een dakraam. Voor meer informatie kun je gebruik maken van onze montagehandleidingen.
Voordat je een dakraam aanschaft is het belangrijk eerst de hoogte en plek hiervoor te bepalen.
Houd hiervoor het volgende aan:
Meer lichtinval
Hoe hoger je een dakraam inbouwt, hoe méér lichtinval je creëert. Je kunt nog steeds makkelijk het dakraam openen doordat er een handgreep aan de onderzijde van het kozijn van het FAKRO dakraam zit.
Tip: ideaal is het om de onderkant van het dakraam tussen de 110 cm en 140 cm vanaf de vloer te monteren.
Aanbevolen inbouwhoogte
De aanbevolen inbouwhoogte is 120 cm* vanaf de grond tot onderkant dakraam. Zo ontstaat een optimale hoeveelheid lichtinval, gecombineerd met groot bedieningsgemak en een onbelemmerd uitzicht naar buiten toe.
Radiator plaatsen
Installeer je het dakraam op 120 cm inbouwhoogte, dan kun je makkelijk een radiator onder dat dakraam plaatsen. Er ontstaat zo namelijk een optimale luchtcirculatie en het voorkomt condensatie op het dakraam. Dat is wel zo prettig.
* Rekening houdend met een verdiepingshoogte van 250 cm.
Natuurlijk daglicht in een woonruimte is belangrijk. Hoeveel lichtinval je in de woning of het gebouw binnen wilt laten komen, is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de grootte en het aantal dakramen.
Voor het binnenlaten van voldoende daglicht plaats je een dakraam aan één zijde van het dak. Voor meer lichtinval plaats je meerdere dakramen aan één of aan beide zijden van het hellend dak. Bekijk de afbeelding voor het verschil in lichtinval.
Na het doorlopen van stap 1 en 2 ben je klaar om jouw gewenste dakraam te kiezen. Let hierbij op de volgende punten:
Heb je alle gegevens verzameld, maar weet je niet precies welke typen dakramen er allemaal zijn? Wij helpen je graag verder met een overzicht.
Als je de eerste drie stappen met succes doorlopen hebt, is het tijd voor het plaatsen en monteren van het dakraam. De montage van een dakraam kan op twee manieren: op dakspanten of op panlatten.
Hieronder leggen we beknopt uit waar je op kunt letten bij het monteren van een dakraam. Voor elk dakraam is de volgende informatie van belang. Voor uitgebreide uileg kun je gebruik maken van onze montagehandleidingen of een montagevideo's.
Montage op dakspanten
Dakramen worden op dakspanten geplaatst als de dakraambreedte overeenkomt met de ruimte tussen de spanten. Dit zorgt voor een stabiele draagconstructie en een duurzame connectie.
Advies: voornamelijk aanbevolen bij het vervangen van oude dakramen (in reeds bestaande daken) of bij plaatsing van grote dakramen.
Montage op panlatten
Dakramen worden op panlatten geplaatst als de dakraambreedte te smal is voor de ruimte tussen de spanten. Bij plaatsing op panlatten kan het dakraam gemakkelijk over de breedte verschoven worden, om zo de ideale situatie te creëren met de dakbedekking (bijvoorbeeld voor het uitsnijden van dakpannen).
Montage op panlatten
Montage op dakspanten
Montage op raveling
Tip: Toch liever hulp bij de montage van jouw FAKRO dakraam? Neem contact op met een van onze gecertificeerde FAKRO montagespecialisten voor de installatie van een dakraam.
Heeft u een algemene vraag?
Neem contact met ons op
Heeft u een vraag over service?
Vul het service aanvraagformulier in