Dakraam plaatsen - FAKRO dakramen

Dakraam plaatsen

Creëer een extra woonruimte op uw zolderverdieping. Laat (extra) daglicht binnen door het plaatsen van een dakraam of meerdere dakramen. Er komt nogal wat kijken bij het monteren van een dakraam. Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze ervaren montagespecialisten. Gaat u liever zelf aan de slag? Dan helpen wij u alvast op weg met een basis stappenplan voor de montage van een dakraam. Voor meer informatie kunt u gebruik maken van onze montagehandleidingen.

Stap 1: Bepaal de plaats en hoogte van het dakraam

Bepaal eerst de hoogte en de geschikte plaats waar u het dakraam wilt en kan monteren, voordat u een dakraam aanschaft. Houd hiervoor het volgende aan:

 • voor gebouwen lager dan 25 meter is het noodzakelijk dat de onderkant van het dakraam op minimaal 85 cm van de grond wordt ingebouwd, 
 • voor gebouwen die hoger dan 25 meter zijn, gaat het om een minimale hoogte van 110 cm. 

Meer lichtinval
Hoe hoger u een dakraam inbouwt, hoe méér lichtinval u creëert. U kunt nog steeds makkelijk het dakraam openen doordat er een handgreep aan de onderzijde van het kozijn van het FAKRO dakraam zit. 

Advies dakraam monteren - hoogte bepalen FAKRO


Tip: ideaal is het om de onderkant van het dakraam tussen de 110 cm en 140 cm vanaf de vloer te monteren. 


 

Aanbevolen inbouwhoogte
De aanbevolen inbouwhoogte is 120 cm* vanaf de grond tot onderkant dakraam. Hierdoor heeft u een optimale hoeveelheid lichtinval, gecombineerd met groot bedieningsgemak en een onbelemmerd uitzicht naar buiten toe.

Radiator plaatsen
Installeert u het dakraam op 120 cm inbouwhoogte, dan kunt u gemakkelijk een radiator onder dat dakraam plaatsen. Er ontstaat zo namelijk een optimale luchtcirculatie en het voorkomt condensatie op het dakraam. Dat is wel zo prettig.

FAKRO dakraam monteren - inbouwhoogte en radiator

* Rekening houdend met een verdiepingshoogte van 250 cm.


 

Stap 2: Kies de gewenste hoeveelheid lichtinval

Natuurlijk daglicht in een woonruimte is belangrijk. Hoeveel lichtinval u in de woning of het gebouw binnen wilt laten komen, is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de grootte en het aantal dakramen.

Voor het binnenlaten van voldoende daglicht plaatst u een dakraam aan één zijde van het dak. Voor meer lichtinval plaatst u meerdere dakramen aan één of aan beide zijden van het hellend dak. Bekijk de afbeelding voor het verschil in lichtinval. 

Advies FAKRO dakraam monteren - lichtinval en daglicht


 

Stap 3: Kies het gewenste dakraam

U kiest nu, na het doorlopen van stap 1 en 2, het gewenste type dakraam. Let bij het kiezen van het juiste type op de volgende punten:

 • Het type (woon)ruimte waar het dakraam geplaatst wordt (stap 1).
 • De hoeveelheid lichtinval die u wenst (stap 2).
 • De juiste hoeveelheid lichtinval aan de hand van de hoeveelheid effectief glasoppervlak van het gewenste dakraam. Neem hiervoor de vloeroppervlakte en gebruik minimaal 10% van deze oppervlakt om de glasoppervlakte te bepalen.
 • De dakhelling (bijvoorbeeld 35º).

Heeft u alle gegevens verzameld, maar weet u niet precies welke typen dakramen er allemaal zijn? Wij helpen u graag verder met een overzicht.

Advies dakraam monteren - tuimeldakraam FAKRO 

Stap 4: Dakraam monteren

Als u de eerste drie stappen met succes doorlopen heeft, is het tijd voor het plaatsen en monteren van het dakraam in het dak. De montage van een dakraam kan op twee manieren: op dakspanten of op panlatten.

Hieronder vindt u een beknopte uitleg van waar u op kunt letten bij het monteren van een dakraam. Voor elk dakraam is de volgende informatie van belang. Voor uitgebreide uileg kunt u gebruik maken van onze montagehandleidingen of een montagevideo's.

 • Montagehoeken
  FAKRO dakramen zijn fabrieksmatig voorzien van montagehoeken voor montage op een panlat of dakspant. 
 • Inbouwdiepten
  De dakramen kunnen op drie inbouwdiepten ingebouwd worden. Deze diepten zijn op de dakramen terug te vinden met de letters N, V en J:
  • Verhoogd = groeve N
  • Normaal = groeve V
  • Verdiept = groeve J
    

Montage op dakspanten
Dakramen worden op dakspanten geplaatst als de dakraambreedte overeenkomt met de ruimte tussen de spanten. Dit zorgt voor een stabiele draagconstructie en een duurzame connectie.

Advies: voornamelijk aanbevolen bij het vervangen van oude dakramen (in reeds bestaande daken) of bij plaatsing van grote dakramen. 

Montage van dakraam op dakspanten - FAKRO

 

Montage op panlatten
Dakramen worden op panlatten geplaatst als de dakraambreedte te smal is voor de ruimte tussen de spanten. Bij plaatsing op panlatten kan het dakraam gemakkelijk over de breedte verschoven worden, om zo de ideale situatie te creëren met de dakbedekking (bijvoorbeeld voor het uitsnijden van dakpannen).

Montage van dakraam op panlatten - FAKRO

 

Montage op panlatten

Montage op panlatten - FAKRO

Montage op dakspanten

Montage op dakspanten - FAKRO

Montage op raveling

Montage op raveling - FAKRO

 

Hulp nodig bij montage?

 

Montage specialist FAKRO


Tip: Toch liever hulp bij de montage van uw FAKRO dakraam? Neem contact op met een van onze gecertificeerde FAKRO montagespecialisten voor de installatie van uw dakraam.