FAKRO 't mooiste licht fact - zonsondergang

De kleuren van 't mooiste licht

We zien ’t mooiste licht in veel verschillende kleuren. De lucht naast de zon is blauw, een zonsondergang kleurt rood en als je naar de zon zelf kijkt, is deze wit. Hoe komt dit en zien dieren dit bijvoorbeeld hetzelfde als wij mensen? Lees verder en ontdek hoe het zit.  
 

Een blauwe lucht en rode zonsondergang

Als we richting de zon kijken, worden we verblind door haar felle licht. Het enige dat we zien is dan een fel wit licht. We kijken dan ook een stuk vaker, op een onbewolkte dag, naar de blauwe hemel naast de zon. Maar hoe komt het dan dat de lucht naast de zon blauw is en de zon zelf fel wit? De zonnestralen die van de zon afkomen bevatten alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet (de laatste drie kleuren worden voor de uitleg blauw genoemd). Door in de zon te kijken, vormen al deze kleuren Zonsondergang rood kleur avond licht - FAKRO 't mooiste lichtsamen het felle witte licht. Wanneer je verder van de zon kijkt, worden de kleuren verstrooid in onze atmosfeer. Doordat de kleuren allemaal een andere golflengte hebben, wordt de ene kleur erger verstrooid dan de ander. Omdat blauw een kortere golflengte heeft dan de andere kleuren, wordt het sterk verstrooid en alle kanten opgestuurd. Dit is dan ook de reden dat de gehele hemel, bij een onbewolkte dag, blauw kleurt.

Bij een zonsondergang staat de zon heel laag, dit betekent dat het licht van de zon een langere weg door de atmosfeer af moet leggen dan wanneer die hoog aan de hemel staat. Het licht wordt daardoor nog meer verstrooid. Omdat alleen de kleuren oranje en rood een golflengte hebben die lang genoeg is om hier te komen, zijn dit ook de kleuren die we zien met een zonsondergang.
 

De waarneming van 't mooiste licht

Wij als mensen kunnen eigenlijk maar drie verschillende kleuren onderscheiden (3D): Rood, groen en blauw. Met deze kleuren Mantis shrimp kleuren mooiste licht - FAKRO 't mooiste lichtworden door onze hersenen alle andere kleuren gevormd die wij verder kennen. Bij dieren verschilt het echter welke kleuren zij waarnemen. Zo kunnen zoogdieren slechts twee kleuren waarnemen (2D): Geel en Blauw. Slangen kunnen warmte waarnemen en insecten zien de kleuren groen, blauw en ultra violet. De bij hoort bij deze groep en kan dus geen rood waarnemen, dit is ook de reden dat je een bij zelden bij een rode bloem ziet zitten. Vogels onderscheiden een kleur meer dan wij mensen, zij kunnen naast rood, groen en blauw ook nog ultra violet waarnemen. Omdat wij mensen voor ons gevoel al veel kleuren kunnen onderscheiden, lijkt een extra kleur al heel wat. Maar er is een insect dat de kroon spant: de bidsprinkhaankreeft. De bidsprinkhaankreeft kan namelijk 16 verschillende kleuren onderscheiden, tot op heden is er nog geen levend wezen ontdekt dat meer verschillende kleuren kan waarnemen. 

’t Mooiste licht met dakramen van FAKRO

De kleuren van ’t mooiste licht, vooral met de zonsopkomst en De kleuren van \'t mooiste lichtondergang zien ze er magisch uit. Met FAKRO preSelect uitzet-tuimeldakramen bij jou in de slaapkamer kun je hier extra van genieten. Wil jij heerlijk wakker worden met een opkomende zon of in slaap vallen met zonsondergang? Kijk voor meer inspiratie op: Inspiratie voor de slaapkamer.